Actes / Comunicats

Comunicat (31/03/2012)

Concentració a Manresa, Solidaritat Antifeixista

Manresa Antifeixista s’ha constituït recentment arran del brutal atac feixista succeït a la capital del Bages el passat 23 de març, quan una quinzena de nazis van agredir de manera covarda, bestial i organitzada a un grup reduït de joves amb el resultat de tres persones hospitalitzades, una d’elles de caràcter molt greu.

Des de Manresa Antifeixista entenem que la gravetat dels fets ens obliga a tota la societat a respondre activament, organitzar-nos i prendre partit davant la proliferació del virus feixista en totes les seves formes. El caràcter extraordinari dels fets no ens pot dur a la lamentació passiva i a tancar els ulls per continuar la nostra quotidianitat, especialment marcada en els temps que corren per la injustícia social, la precarietat i l’afebliment dels vincles solidaris entre les classes populars.

La història ens ha demostrat en massa ocasions que el feixisme troba en les situacions de crisi un terreny adobat per proliferar i actuar amb impunitat, violència i terror. Els discursos populistes basats en la fòbia als col·lectius migrats, minoritaris, diferents i dissidents són especialment perillosos i poden trobar acceptació creixent en moments d’incertesa social i crisi econòmica. No cal fer gaire memòria per tornar a notar com es viu sota una dictadura feixista. Però potser sí que cal recordar que aquestes dictadures s’han instaurat en moments d’agitació social emparades per les grans famílies de les classes privilegiades, que a dia d’avui segueixen acumulant riquesa. El dramaturg Bertol Brecht es feia una pregunta molt clara davant la denúncia del nazisme: “De què serveix dir la veritat sobre el feixisme que es condemna si no es diu res contra el capitalisme que l’origina?”

Malauradament, no es tracta d’una història finita i llunyana… No cal visitar les hemeroteques per comprovar com un partit feixista opta a la presidència del govern d’una república europea paladina del progrés, la democràcia, la igualtat, la fraternitat i la legalitat: és el cas del Front Nacional a l’Estat francès el 2012.

I a casa nostra, el feixisme institucionalitzat pren forma sota la marca de Plataforma per Catalunya, un partit polític present i tolerat en diversos ajuntaments del nostre país, el de Manresa inclòs, integrant a membres denunciats diverses vegades per cometre agressions similars a la del passat 23 de març.

Afortunadament la història del segle XXI està per escriure i nosaltres en som tan protagonistes com responsables. Des de Manresa Antifeixista fem una crida a prendre consciència de la gravetat de la situació i a encarar la responsabilitat que ens brinda l’oportunitat. Només de cada una de nosaltres depèn que els nostres carrers, les nostres institucions i la nostra comunitat visquin lliures del virus feixista.

Informem-nos. Participem. Pensem-hi. Prenem partit.

Quan els nazis van venir a endur-se als comunistes, no vaig dir res perquè jo no era comunista.
Quan van empresonar als socialdemòcrates, no vaig dir res perquè jo no era socialdemòcrat.
Quan van venir a buscar als sindicalistes, no vaig protestar perquè jo no era sindicalista.
Quan van venir a endur-se als jueus, no vaig protestar, perquè jo no era jueu.
Quan van venir a buscar-me a mi, ja no quedava ningú més que pogués protestar.

Martin Niemöller

Deixa un comentari