Comunicats

Comunicat ‘cas Pavlos Fyssas’

comunicatManresaAntifeixistaPavlosFyssas

Comunicat de Manresa Antifeixista
Manresa, 2 doctubre de 2013

Les dues setmanes posteriors a l’assassinat del cantant i militant antifeixista grec Pavlos Fyssas per motius ideològics a l’àrea metropolitana d’Atenes han posat sobre la taula preocupants fets que confirmen els pitjors auguris: el feixisme torna a ser el gran problema a l’Europa del segle XXI.

En només quinze dies i al voltant del ‘cas Fyssas’ veiem com la ultradreta grega assassina per primer cop a un ciutadà amb nacionalitat grega, constatem que els presumptes vincles entre agressors i organitzacions polítiques amb representació democràtica són fefaents, assistim a la mobilització de la classe política grega i a la detenció de la cúpula del partit Alba Daurada i seguim el fil (públic i notori) de la investigació que el Ministeri d’Ordre Públic del govern grec ha encetat per esclarir els presumptes vincles entre militants d’Alba Daurada i agents de la policia (una vintena d’oficials i alts càrrecs del cos ja han estat rellevats de responsabilitats, han dimitit o han estat suspesos de la seva ocupació). Tot això, en dues setmanes, a Grècia i a finals de setembre de 2013.

Constatem que la mort de Fyssas, de nacionalitat grega, ha significat un abans i un després en el procés d’auge i assimilació del feixisme a les institucions democràtiques. Ens neguem a acceptar, però, que una mort tingui més valor que una altra:  recordem que les agressions per motius ideològics i racials (també amb resultat de mort) s’esdevenen des de fa anys a Grècia i a molts altres països europeus (inclòs l’estat espanyol) i exigim memòria, solidaritat i respecte per a totes les víctimes del feixisme sigui quina sigui la seva condició social, de classe o nacionalitat. Lamentem profundament que la classe política grega no hagi mogut fitxa fins la mort de Pavlos Fyssas i valorem la seva actuació únicament i exclusiva en la seva condició temporal: els polítics grecs fan tard i han estat tan conscients com passius davant la gravetat de la situació al seu país des de fa anys, tal i com han denunciat a bastament col·lectius anticapitalistes i antifeixistes grecs en reiterades mobilitzacions i campanyes contra l’odi.

Atès allò que els col·lectius anticapitalistes i antifeixistes venen denunciant des de fa massa temps, atesos els fets i les conseqüències relatives a l’assassinat de Pavlos Fyssas el 18 de setembre i atesa la proximitat del 12 d’octubre d’enguany, amb concentracions de caire feixista previstes arreu i especialment preocupants a Barcelona, no podem esperar que la classe política espanyola o catalana faci definitivament tard a l’hora d’afrontar les seves responsabilitats davant l’ofensiva feixista a les institucions i als carrers. És per això que fem una crida a la responsabilitat i a la mobilització ciutadana contra el feixisme.

El feixisme avança si no el combatem.
Solidaritat internacionalista.
No passaran!

Deixa un comentari